26 abril 2007

HOXE, EN GALEGO - I TAMBÉ EN VALENCIÁ


Hola!
Xa fai tempo que tiña ganas de escribir algunha cousiña en galego, pero non sei por qué non me decidía. Quizáis sexa que non teño nada especial que contar neste intre, pero é que se non o practico, vou esquencelo.
Agora que vivo na Comunidade Valenciana non teño oportunidade de falar en galego xamáis. E non é que cando vivía en Galicia estivera sempre falándonlo. A maioría da xente coa que me relacionaba eran castelano-parlantes. Pero non sei que é o que teñe o galego, que de cando en cando góstame lembralo.
Os que acostumades a emprega-lo seguro que atoparedes faltas de todo tipo, pero como xa non teño que pasar ningún exame, tanto me ten.
Moitas veces teño problemas aquí co valencián porque mezclo palabras galegas coas valencianas, jajaja. Pero supoño que, para compensar, terei que face-lo esforzo, e falar-vos en valencián tambén. Iso non é nada doado para min. Non teño casi vocabulário. Pero despois de casi dez anos aquí xa vai sendo hora de que aprenda, non si?
Pois alá va: Unha receta de cocina en valencián. Bon proveito:

RECEPTA DE CUINA

Mandonguilles de cereals amb salsa Bonongwe


Ingredients per a les mandonguilles:
- 200 grs. de flocs de cereals (avena, sègol, forment, ordi, panís). Potser un tipus de cereal o una mescla de vàrios.
- 1 ou (2 si és petit).
- 1 cullerada d´oli.
- 1 sobre de llevat.
- 1/2 litre de llet.
- Herbes provençals a gust.
- All en pols o picat.
- Sal.
- 200 grs. de pa ratllat.
- Farina.
- Oli per a fregir.

Ingredients per a la salsa:
- 1 ceba
- 1 bote de tomaca triturada al natural.
- 500 grs. d´espinacs congelats a la crema.
- 1 grapat d´ametlles picades.
- 1 grapat de pinyóns.
- Oli.
- Sal.

Preparació:
 Poseu els flocs de cereals amb la llet en un cassó per a calfar al foc fins que estiguen molls.
 Entretant bateu el ou amb el llevat, l´oli, les herbes provençals, l´all i la sal.
 Afegiu els flocs a la mescla, remeneu bé i afegiu el pa ratllat fins que la mescla no estiga massa dura i es puga modelar per a fer les mandonguilles.
 Formeu les mandonguilles i arrebosseu-les amb la farina.
 Calfeu l´oli i quand estiga prou calent, fregiu les mandonguilles, que se posaràn directament a la salsa Bonongwe.

Per a fer la salsa:
 Descongeleu préviament els espinacs a la crema.
 Piqueu fi la ceba i poseu-la a la paella amb no massa oli. Calfeu fins que estiga moll.
 Afegiu la resta d´ingredients i mescleu bé.



La receta la he inventado yo. Lo de la salsa Bonongwe es una adaptación de una comida africana. Bueno, a ver si os animáis a hacerla.
Saludos a todos.

1 comentario:

Manuel dijo...

Ola: Gustoume moito ler un texto en Galego escrito desde Valencia... Di moito a favor túa, o teu interse por non perder a nosa lingua e, o feito de escribir tamén na lingua valenciana, vén a amosar que, aínda que mestures palabras galegas e valencianas, o feito de coñecer e empregar tres linguas aporta riqueza de expresión, máis posibilidades de comunicación e moitos beneficios para o cerebro...
Unha aperta desde Galicia.
Por certo, Musicanaescola, a nosa páxina desde onde puxemos unha ligazón á bitácora de Música do teu instituto, está en Galego e en Castelán.
Saúdos e aburiño...